Sri Lanka - Curry z białej rzodkwi (Mullangi curry)

Często zdarza nam się szukać przepisów z rzodkwią czy rzepą, bo bardzo je lubimy, ale nie przychodziły nam do głowy żadne inne zastosowania niż w surówce. W końcu udało nam się znaleźć to przepyszne curry z rzodkwią i mleczkiem kokosowym ze Sri Lanki! 

Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 2 spore białe rzodkwie (można również użyć czarnej rzepy czy rzodkiewki) 
- spory kawałek papryczki chilli 
- 12-15 liści curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- puszka mleczka kokosowego
- sól i pieprz (do smaku) 
- 2-3 łyżeczki soku z limonki

Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w kosteczkę, rzodkiew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dwa czy trzy razy większą niż ziemniaki do zupy). Warzywa wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli, kurkumę i liście curry. Dokładnie mieszamy. 
 
2) Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i około ćwierć szklanki wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut, aż rzodkiew zmięknie. Przed samym podaniem dodajemy sok z limonki. Curry z rzodkwi proponujemy jeść jako dodatek do ryżu.

Komentarze