Čokolešnik to bardzo popularna na całym terenie byłej Jugosławii kaszka-owsianka dla dzieci, produkowana przez chorwacką firmę Podravka. Nazwa pochodzi od składu - kakao i orzechy laskowe (po chorwacku lješnjak). Mimo, że čokolešnik produkowany jest w Chorwacji, wymyślony został przez słoweńską firmę, która później odsprzedała go Chorwatom. Oryginał, trzeba przyznać, nie przeraża składem, ale wiadomo domowa (lekko podrasowana) wersja może być smaczniejsza i zdrowsza, no i nie trzeba jechać po nią aż na Bałkany!
- 15 łyżek płatków owsianych
- 3/4 łyżki siemienia lnianego
- 25-30 orzechów laskowych
- 1.5 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Do gotowania (na 2 porcje):
- 6 łyżek czokoleśnika
- 1 szklanka mleka (my używamy owsianego)
- 1.5 łyżki syropu z agawy (można zastąpić łyżką cukru lub innego słodzika)
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- kilka malin (opcjonalnie, do podania)
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane lekko mielimy w młynku do kawy lub blenderze - nie chcemy ich zmielić na mąkę, potrzebujemy je zaledwie lekko rozdrobnić. W młynku do kawy powinno to zająć dosłownie sekundę. Zmielone płatki przekładamy do pojemnika, w którym będziemy przechowywać gotowy czokoleśnik.
2) Siemię lniane i orzechy laskowe mielimy na mączkę (szczególnie w przypadku orzechów zajmie to przynajmniej kilka sekund; warto od czasu do czasu dać młynkowi chwilę odpoczynku). Zmielone siemię lniane i orzechyn oraz pozostałe skladniki - kakao, cynamon i cukier waniliowy dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy. Taki słoiczek z czekoleśnikiem może sobie spokojnie stać w szafce i czekać na swój dobry moment.
3) W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy około 6 łyżek czokoleśnika, syrop z agawy i kawałek czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-6 minut, aż płatki zmiękną, a owsianka nabierze lekko "kiślowej" konsystencji.
4) Czokoleśnik możemy podawać z dodatkiem ulubionych owoców, najlepsze będą maliny lub jeżyny!
Komentarze
Prześlij komentarz