Przepis na wegetariańską wersję białych szparagów po flamandzku jest na blogu od ponad roku. Przyszedł kolejny sezon szparagowy i zrodził się pomysł na popełnienie wegańskiej wersji tego dania.
Składniki (2 porcje):
- 250-300 g białych szparagów
- 75-100 g tofu
- 1 łyżeczka oleju
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (najlepsza będzie musztarda jak najmniej ostra - zależy nam jedynie na jej konsystencji)
- 3-4 łyżki wegańskiego smarowidła-margaryny (my użyliśmy sojowego Pure)
- sól, pieprz
- odrobina natki pietruszki lub koperku
Przygotowanie:
1) W garnku zagotowujemy wodę. Szparagi myjemy i obieramy. Szparagi przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut - powinny być miękkie, ale lekko chrupiące w środku.
2) W międzyczasie tofu kroimy w drobną kosteczkę. W małym rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i chwilę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie chcemy usmażyć tofu - potrzebujemy jedynie je podgrzać).
3) Garnek ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, musztardę i margarynę. Dokładnie mieszamy. Margaryna powinna lekko się rozpuścić pod wpływem ciepła. Dodajemy sól, pieprz i posiekane zioła. Mieszamy.
4) Gotowe szparagi przekładamy na talerz i polewamy naszym sosem z tofu.
Komentarze
Prześlij komentarz