Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret)

Kuchnia maltańska to wspaniały przykład tego, jak historia i geografia wpływają na to, co jemy. Regułą jest to, że im więcej wpływów w danym miejscu się miesza, tym lepsza i ciekawsza kuchnia. Skupiając się wyłącznie na słodyczach, na Malcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arabską).


Dzisiaj proponujemy imqaret w wersji uproszczonej, z ciasta filo, z patelni. Mimo, że nazwa ciasteczka pochodzi od słowa maqrut, oznaczającego diamentowy kształt, najczęściej imqarety formą przypominają prostokąt.

Składniki (4 porcje):
- 4 płatki ciasta filo
- 25-30 daktyli
- sok z 2 mandarynek
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków 
- szczypta mielonego anyżu 
- odrobina ekstraktu z wanilii
- olej (do smażenia)
- cukier puder (do podania)

Przygotowanie:
1) Daktyle pozbawiamy pestek, przekładamy do garnuszka i zalewamy ciepłą wodą. Jeśli nie mamy mielonego anyżu i goździków, ale posiadamy te przyprawy w całości, możemy dodać je w tym momencie do daktyli. W takim wypadku, dodajmy z 5-6 goździków i 2 gwiazdki anyżu. Dzięki wspólnemu moczeniu się w ciepłej wodzie, daktyle wspaniale wchłoną aromat przypraw. Daktyle moczymy przez jakieś 10-15 minut.

2) W międzyczasie do kielicha blendera wlewamy sok z mandarynek i z cytryny oraz przyprawy i ekstrakt z wanilii. 

3) Daktyle przekładamy na durszlak, pozbywamy się przypraw (jeśli używaliśmy tych w całości) i lekko ściskamy je w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

4) Daktyle przekładamy do kielicha blendera i blendujemy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ale nie musi też być bardzo gęsta. Powinniśmy być w stanie później położyć masę łyżką na płaty ciasta filo.

5) Pojedyncze płaty ciasta rozkładamy na blacie. Mniej więcej na samym dole, pośrodku węższego boku kładziemy 1-1.5 łyżki masy daktylowej i lekko ją rozprowadzamy w prostokąt o szerokości 1/3 węższego boku i długości kilku centymetrów (mniej niż szerokość). 

6) Następnie zaczynamy składać, najpierw od obu boków do środka, za każdym razem mniej więcej zakrywając całą powierzchnię nadzienia. Powinniśmy teraz móc zawijać nasz prostokąt w drugą stronę, na długość. Efektem końcowym powinien być prostokącik z ciasta.

7) Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. Nasze prostokąciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Następnie przekładamy na ręczniczek papierowy i lekko odsączamy z tłuszczu. Imqaret serwujemy posypany cukrem pudrem.


Komentarze