Niemcy - Brukselka w piwie (Rosenkohl in Bier gedünstet)

Miała być wizyta w byłej stolicy Niemiec, Bonn i w dolinie rzeki Ahr, ale oczywiście koronawirus pokrzyżował nasze plany i zostaliśmy w domu. Całe szczęście Ryanair w dzień przed naszym wylotem pozwolił na bezpłatną zmianę daty i udało nam się wyjazd przełożyć. Niemieckimi smakołykami musieliśmy raczyć się w zaciszu domowym. Zaczęliśmy od brukselki w piwie!

Składniki:
- 0.5 kg brukselki
- 500 ml piwa
- pół łyżeczki soli
- ewentualnie odrobina margaryny lub masła do podania

Przygotowanie:
1) Brukselki obieramy, myjemy i przepoławiamy. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy piwem i dodajemy sól.

2) Gotujemy przez około 15 minut, aż brukselki zmiękną. Podajemy z dodatkiem margaryny/masła.

Komentarze