Klasyka francuskiej kuchni, czyli wołowina po burgundzku w wegańskiej wersji z kasztanami.
Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek.
2) Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i smażymy przez około 5-7 minut.
3) Na patelnię wlewamy wino i bulion, wrzucamy tymianek i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
4) Na innej patelni podsmażamy pokrojne w ćwiartki pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Po 5-6 minutach smażenia, dodajemy je do reszty składników razem z płynem.
5) Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w ćwiartki kasztany. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez przynajmniej godzinę, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dolać trochę bulionu i wina.
Składniki (4 porcje):
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 250-300 ml czerwonego wina
- szklanka bulionu
- kilka gałązek tymianku, kilka liści laurowych
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- opakowanie (100 g) kasztanów jadalnych
- sól, pieprz
- purée ziemniaczane, gotowane ziemniaki lub bagietka (do podania)
Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek.
2) Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i smażymy przez około 5-7 minut.
3) Na patelnię wlewamy wino i bulion, wrzucamy tymianek i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.
4) Na innej patelni podsmażamy pokrojne w ćwiartki pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Po 5-6 minutach smażenia, dodajemy je do reszty składników razem z płynem.
5) Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone w ćwiartki kasztany. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez przynajmniej godzinę, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dolać trochę bulionu i wina.
Komentarze
Prześlij komentarz