Jeżeli okazało się, że wpadają do was goście, a nie macie czasu na pieczenie ciast i robienie skomplikowanych deserów, brazylijskie kokosanki będą idealne! Wystarczy kilka minut i dwie godziny w lodówce, i możemy zaserwować naszym gościom przepyszny, i nieziemsko słodki deser!
Przygotowanie:
1) Do garnka przelewamy mleko skondensowane. Dodajemy masło i podgrzewamy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie możemy na przykład wysprzątać mieszkanie (nie zapomnijmy jednak, że mleko skondensowane trzeba czasem zamieszać, bo inaczej może nam się przypalić).
2) Dodajemy 1/3 szklanki wiórków kokosowych i mieszamy. Odstawiamy na bok na około 20 minut, a później na około 1-2 godziny do lodówki. Jeśli chcemy cały proces trochę przyspieszyć, możemy włożyć na 10-15 minut do zamrażarki i potem do lodówki.
3) Kokosowa "masa" musi być schłodzona, żeby dało się z niej cokolwiek uformować. Na talerzyk lub do miseczki przekładamy pozostałe wiórki kokosowe. Będziemy w nich obtaczać kokosanki. Ręce polewamy odrobiną oleju, żeby masa nie przyklejała nam się do rąk. Formujemy kulki lub "kotleciki" preferowanej wielkości i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do lodówki. Można posypać cynamonem lub przyozdobić goździkami.
Składniki (5-6 większych kokosanek lub 10 mniejszych):
- puszka mleka skondensowanego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1/4 szklanki do obtoczenia
- łyżeczka masła
- odrobina oleju
- cynamon lub goździki (do podania)
Przygotowanie:
1) Do garnka przelewamy mleko skondensowane. Dodajemy masło i podgrzewamy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie możemy na przykład wysprzątać mieszkanie (nie zapomnijmy jednak, że mleko skondensowane trzeba czasem zamieszać, bo inaczej może nam się przypalić).
2) Dodajemy 1/3 szklanki wiórków kokosowych i mieszamy. Odstawiamy na bok na około 20 minut, a później na około 1-2 godziny do lodówki. Jeśli chcemy cały proces trochę przyspieszyć, możemy włożyć na 10-15 minut do zamrażarki i potem do lodówki.
3) Kokosowa "masa" musi być schłodzona, żeby dało się z niej cokolwiek uformować. Na talerzyk lub do miseczki przekładamy pozostałe wiórki kokosowe. Będziemy w nich obtaczać kokosanki. Ręce polewamy odrobiną oleju, żeby masa nie przyklejała nam się do rąk. Formujemy kulki lub "kotleciki" preferowanej wielkości i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do lodówki. Można posypać cynamonem lub przyozdobić goździkami.
Komentarze
Prześlij komentarz