Dosyć długa przerwa od Bangladeszu. Niektóre kraje po prostu jakoś bardziej podchodzą. Barbados chyba znalazł się w tej drugiej kategorii - tych, z których ugotowaniem zwlekam. Nie dlatego, że Cou Cou jest nieciekawe... No ale nic, przyszedł i czas na Barbados. W końcu...
Podsumowując: Dosyć dziwne połączenie, wygląd też nie zachęca, ale chyba warto spróbować!
Cou Cou
Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Okrę kroimy w średniej wielkości krążki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20 minut, do miękkości.
2) Przygotowujemy sos pieczeniowy według przepisu Jadłonomii.
3) Do ugotowanej okry dodajemy sól i pieprz. Dodajemy kaszę kukurydziana i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody.
4) Serwujemy polane sosem pieczeniowym.
Podsumowując: Dosyć dziwne połączenie, wygląd też nie zachęca, ale chyba warto spróbować!
Cou Cou
Składniki (3-4 porcje):
- 1.5 szklanki kaszy kukurydzianej (około 250g)
- sól, pieprz
- 4 szklanki wody
- mała cebula
- 300g okry
- sos pieczeniowy, na przykład z Jadłonomii
Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Okrę kroimy w średniej wielkości krążki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20 minut, do miękkości.
2) Przygotowujemy sos pieczeniowy według przepisu Jadłonomii.
3) Do ugotowanej okry dodajemy sól i pieprz. Dodajemy kaszę kukurydziana i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody.
4) Serwujemy polane sosem pieczeniowym.
Komentarze
Prześlij komentarz