Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii - regionu, który już kilka razy gościł na naszym blogu. Przybliżyliśmy już najsłynniejszy styryjski produkt, czyli olej z pestek dyni - polecamy spojrzeć na przepis na sałatkę z soczewicy z olejem z pestek dyni. Tym razem przyszła pora na chrzan.
Składniki (4 porcje):
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka owsianego
- 1 szklanka roślinnej śmietanki
- 50 g tartego chrzanu
- sól, pieprz
- 4 łyżki białego wina (Grüner Veltliner)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 kromki starego chleba i olej
- szczypiorek, tarty chrzan
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
2) Powoli wlewamy mleko i bulion, cały czas mieszając.
3) Całość podgrzewamy, dodajemy wegańską śmietankę i starty na średnich oczkach tarki chrzan. Przyprawiamy solą, pieprzem, winem i cytryną. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu.
4) W międzyczasie chleb kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki.
5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek.
6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz