Austria - Styryjska zupa chrzanowa (Krensuppe)

Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii - regionu, który już kilka razy gościł na naszym blogu. Przybliżyliśmy już najsłynniejszy styryjski produkt, czyli olej z pestek dyni - polecamy spojrzeć na przepis na sałatkę z soczewicy z olejem z pestek dyni. Tym razem przyszła pora na chrzan.

Składniki (4 porcje):

- 2 szklanki bulionu 

- 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła

- 2 łyżki mąki

- 1 szklanka mleka owsianego

- 1 szklanka roślinnej śmietanki

- 50 g tartego chrzanu

- sól, pieprz

- 4 łyżki białego wina (Grüner Veltliner)

- 1 łyżeczka soku z cytryny 


- 2 kromki starego chleba i olej

- szczypiorek, tarty chrzan


Przygotowanie:

1) W garnku rozgrzewamy olej, na rozgrzany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. 

2) Powoli wlewamy mleko i bulion, cały czas mieszając. 

3) Całość podgrzewamy, dodajemy wegańską śmietankę i starty na średnich oczkach tarki chrzan. Przyprawiamy solą, pieprzem, winem i cytryną. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu.

4) W międzyczasie chleb kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki.

5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek.

6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem.



Komentarze