Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)

Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich. Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską zupę i wywodzi się z Kvarneru, czyli okolic Rijeki. Tam też ją poznaliśmy - udało nam się jej skosztować w miejscu specjalizującym się w chorwackich zupach (Spoon). Przepis postanowiliśmy odtworzyć a seljačka maneštra zawitała na naszym stole w celu wzbogacenia się w jakże potrzebne w zimowym okresie witaminy. Z racji na porę roku, zupę przygotowaliśmy głównie na bazie mrożonych warzyw, ale na pewno postaramy się ją jeszcze zrobić latem ze świeżą kukurydzą i fasolką szparagową.

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni chorwackiej

Składniki (4-5 porcji):

- 200 g zielonej soczewicy (suchej)
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1.5 l wody
- 1 ziemniak
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej (200 świeżej)
- natka pietruszki i selera (opcjonalnie)
- sól, pieprz (do smaku, soli mniej więcej łyżka)
- 200 g kukurydzy (mrożonej, z puszki lub świeżej)


Przygotowanie:
1) Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.

2) W międzyczasie, w garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. 

3) Następnie  marchewkę obieramy i kroimy wraz z selerem naciowym w kostkę. Dodajemy do garnka. Smażymy przez kilka minut. Dolewamy wodę.

4) W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z fasolką. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i selera. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu i dodajemy kukurydzę. 

5) Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne kilka minut. Opcjonalnie przyprawiamy solą i pieprzem. 



Komentarze