Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich. Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską zupę i wywodzi się z Kvarneru, czyli okolic Rijeki. Tam też ją poznaliśmy - udało nam się jej skosztować w miejscu specjalizującym się w chorwackich zupach (Spoon). Przepis postanowiliśmy odtworzyć a seljačka maneštra zawitała na naszym stole w celu wzbogacenia się w jakże potrzebne w zimowym okresie witaminy. Z racji na porę roku, zupę przygotowaliśmy głównie na bazie mrożonych warzyw, ale na pewno postaramy się ją jeszcze zrobić latem ze świeżą kukurydzą i fasolką szparagową.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni chorwackiej
Składniki (4-5 porcji):
- 1 ziemniak
- 300 g mrożonej fasolki szparagowej (200 świeżej)
- natka pietruszki i selera (opcjonalnie)
- sól, pieprz (do smaku, soli mniej więcej łyżka)
- 200 g kukurydzy (mrożonej, z puszki lub świeżej)
Komentarze
Prześlij komentarz