Hiszpania - Boczniaki smażone z czosnkiem i natką pietruszki (Setas salteadas con ajo y perejil)

Pierwszy z serii hiszpańskich przepisów, czyli boczniaki smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki (Setas salteadas con ajo y perejil). Przepis bardzo prosty, ale, zdecydowanie warty uwagi. 

Składniki (2 porcje):
- 3 łyżki oliwy 
- 2 ząbki czosnku
- 300 g boczniaków
- duży pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę i następnie szklimy pokrojony w kosteczkę czosnek. W międzyczasie boczniaki myjemy i (jeśli są dość duże) kroimy na pół. Następnie boczniaki przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i zwiększamy ogień. Smażymy je przez około 10 minut (od czasu do czasu mieszając), aż woda w większości wyparuje. 

2) Do boczniaków dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy je do całkowitego odparowania wody. Następnie zmniejszamy trochę ogień i smażymy je przez kolejne 2-3 minuty (bez mieszania - żeby się troszkę zarumieniły) po czym obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. 

Komentarze

Prześlij komentarz