Włochy - Placuszki kasztanowe z kremem z wegańskiej ricotty ze słonecznika i nerkowców (Frittelle di castagne con crema di ricotta)

Mąka z kasztanów w Polsce zapewne kojarzy się głównie z dietą bezglutenową i możliwe, że częściej wiąże się z przymusem niż chęcią jej spożywania. W północnych Włoszech kasztany i mąka z kasztanów nie są niczym nadzwyczajnego. W trakcie wizyty w Bergamo w jednej z restauracji jedliśmy przepyszne tagliatelle z mąki z kasztanów, a restauracja ta była zwyczajną włoską knajpką, serwującą lokalne specjały. Na pewno tym, co może zniechęcać do kupienia mąki z kasztanów jest jej cena (do najtańszych nie należy), ale na 3 porcje tych placuszków potrzebujemy zaledwie 100 g tej mąki.

Składniki (4 porcje, około 12 placuszków)

Placuszki
- 115 g mąki z kasztanów 
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki rodzynków
- 1 łyżka alkoholu, na przykład koniaku lub brandy
- 175 g wody 
- olej (do smażenia)

Krem z wegańskiej ricotty (w wersji wegetariańskiej można oczywiście zrobić krem z ricotty z cukrem pudrem, wanilią i kilkoma łyżkami mleka)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki nerkowców
- sok z połówki cytryny
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (my użyliśmy owsianego)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1) Zaczynamy od ricotty - słonecznik i nerkowce musimy zalać gorącą wodą i pozwolić im się w niej moczyć przez jakieś 15-20 minut.

2) W międzyczasie przesiewamy mąkę z kasztanów, dodajemy cukier, kakao, orzeszki piniowe i rodzynki. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę i alkohol. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze od ciasta na naleśniki. Odstawiamy na chwilkę i zajmujemy się przygotowaniem ricotty.

3) Nerkowce i słonecznik (bez wody) przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.

4) Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką. Smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Nie powinniśmy mieć problemu z obracaniem, gdyż ciasto nie jest zbyt lejące. Wysmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z grubą warstwą kremu z ricotty. Możemy układać warstwami - placuszek, ricotta, placuszek...

Komentarze