Polska - Wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

Idealne do niedzielnej kawusi wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi. Co tu dużo mówić, lepiej od razu przejść do rzeczy...

Składniki (około 30-35 rogalików):
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę.

2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Pokrywką od garnka o średnicy około 20 cm wykrajamy koło. Wystające poza pokrywkę ciasto odrywamy i odkładamy na bok. Koło kroimy (jak pizzę) na 8 w miarę równych części. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około 1/3 łyżeczki powideł. Warstwa powideł nie powinna być zbyt gruba (oszczędnie przy samym 'wierzchołku' naszego trójkąta). Rogaliki formujemy zwijając pokryte powidłami trójkąty, zaczynając od 'podstawy' (tj. szerszej strony). Powtarzamy z pozostałym ciastem.

5) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy przez około 25 minut, aż będą zarumienione. 

6) Wyciągamy z piekarnika, odkładamy na kilka minut do ostygnięcia. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze