Algieria - Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą (Chorba frik)

Zielona pszenica, czyli freekeh lub frik to gruboziarnista kasza z prażonej zielonej pszenicy. Freekeh jest szczególnie popularny w Afryce Północnej czy krajach arabskich, na przykład Algierii. Dla wegetarian i wegan dobre informację są takie, że freekeh zawiera dużo białeczka! Chorba frik to idealny sposób na wykorzystanie kaszy freekeh, a jednocześnie świetne źródło białka i wielu witamin!


Składniki (4 porcje)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- pęczek kolendry
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka cynamonu
- czubata łyżka słodkiej papryki
- odrobinka ostrej papryki
- łyżka mielonych nasion kolendry
- 1/3 puszki ciecierzycy
- puszka pomidorów
- 750 ml wody
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki kaszy freekeh (można zastąpić kaszą bulgur lub kaszą jęczmienną)
- łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 1 minutę.

2) Na tarce ścieramy imbir i czosnek, wrzucamy do garnka. Liście kolendry drobno siekamy. Do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy przez około minutę.

3) Ciecierzycę, pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy dodajemy do garnka, mieszamy i zagotowujemy.

4) Freekeh płuczemy zimną wodą i wrzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut pod przykryciem.

5) Przed podaniem dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Możemy podać z dodatkowym plasterkiem cytryny.

Komentarze