Turcja - Kremowy budyń figowy (İncir Uyutması)

Kuchnia turecka skrywa wiele, ale to naprawdę wiele wegetariańskich i wegańskich skarbów. Jednym z nich z pewnością jest incir uyutması, czyli w dosłownym tłumaczeniu śpiące figi. Idealny pomysł na przepyszne śniadanie w 5 minut! Najlepiej będzie przygotować je wieczorem, żeby figi zdążyły się wyspać przez noc w lodówce. 

Składniki (2 porcje):
- 10-15 suszonych fig 
- 1 szklanka mleka roślinnego
- orzechy włoskie (do dekoracji)
- granola, figi, maliny (do podania, wedle własnych upodobań)


Przygotowanie:
1) Figi przekładamy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem. W zależności od tego, jak twarde są figi, których używamy, trzymamy je w wodzie przez 10-20 minut.

2) Po tym czasie przekładamy je na ręcznik kuchenny. Następnie wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i miksujemy na pastę.

3) Do garnuszka wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i zaczynamy je podgrzewać.  Do ciepłego mleka wlewamy purée figowe i dokładnie mieszamy. Grzejemy przez kilka minut starając się nie doprowadzić do wrzenia.

4) Miksturę przekładamy do pucharków i chłodzimy przez noc. Przed podaniem posypujemy orzechami.

 

Komentarze