Kulinarny Atlas Świata

Legenda: 🧀wegetariańskie  🥦wegańskie (wszystkie nowe przepisy są wegańskie)
  1. Afganistan
    Borani Banjan (Bakłażan w jogurcie)🥦
    Pilaf po kabulsku i dynia w jogurcie
    🧀
    Firnee (Kardamonowy budyń z pistacjami)🥦
    Shor Nakhod (Ciecierzyca z ziemniakami w kwaśnym sosie kolendrowym)🥦
  2. Albania
    Fergese🧀
    Turli Perimesh (Warzywny galimatias)🥦
  3. Algieria
    Cous cous aux sept legumes (Kuskus z siedmioma warzywami)🥦
    Chorba frik (Pomidorowa zupa z ciecierzycą i zieloną pszenicą)🥦
    Smoothie z kawą i daktylami🥦
    Tbikha (Karczochy z bobem i groszkiem)
    🥦
    Tamina (Prażona kasza manna z wodą z kwiatów pomarańczy)🥦
    Chorba smid (Zupa pomidorowa z semoliną)🥦
  4. Andora
    Pa amb tomaqet (Bagietka z pomidorem, czosnkiem i oliwą)
    🥦
  5. Angola
    Muamba de galinha (Gulasz z dyni i okry z kurczakiem bez kurczaka)🥦
    Papaya com vinho do Porto (papaja z porto)
    🥦
  6. Antigua i Barbuda
    Sałatka z mango i awokado
    🥦
  7. Arabia Saudyjska
    Kawa po saudyjsku
    🥦
  8. Argentyna
    Locro (Kukurydziany gulasz)🥦
    Carbonada (Kukurydza w sosie z brzoskwiniami i gruszką)
    🥦
  9. Armenia
    Spas (Zupa jogurtowa)
    🧀
  10. Australia
    Kanapka z pieczonym brokułem
    🧀
  11. Austria
    Mohnnudeln🧀
    Germknödel (Pampuchy z powidłami i sosem waniliowym)🧀
    Kaiserschmarrn🧀
    Haselnusskuchen (Ciasto orzechowe)
    🥦
    Käferbohnensalat (Sałatka z czerwoną fasolą)🥦
    Linzertorte🥦
    Grießschmarrn (Siekany omlet z kaszy manny)🥦
    Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat (Sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną)🥦
    Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni🥦
    Sachertorte🥦
    Rohnenknödel (Buraczane knedle z Tyrolu)🥦
    Kernöleierspeise (Tofucznica z olejem z pestek dyni)🥦
    Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów🥦
    Styryjska sałatka z soczewicy🥦
  12. Azerbejdżan
    Shakh Plov🥦
    Jajecznica z pomidorami🧀
    Tofucznica z pomidorami🥦
    Qırmızı lobyalı salat (Sałatka z czerwoną fasolą i ziołami)🥦
    Pieczona pigwa🥦
    Şirin plov (Słodki płow)
    🥦
    Sałatka Qavurdağ🥦
    Sałatka yaşil baxça (zielony ogród)🥦
    KyuKyu wersja wegańska (Omlet z ziołami z ciecierzycy)🥦
  13. Bahamy
    Guava Duff
    🧀
  14. Bahrajn
    Kebab
    🥦
  15. Bangladesz
    Biryani
    🥦
  16. Barbados
    Cou Cou (Kasza kukurydziana z okrą)
    🥦
  17. Belgia
    Krem z cykorii🧀
    Café liégeois (Mrożona kawa z Liège)
    🧀
    Asperges op Vlaamse Wijze (Białe szparagi po flamandzku)🧀
    Asperges op Vlaamse Wijze (Białe szparagi po flamandzku, wersja wegańska)🥦
  18. Belize
    Garnaches (Tortilla z puree z fasoli)
    🧀
  19. Benin
    Massa (Naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów)
    🥦
  20. Bhutan
    Shamu Datshi (Boczniaki z papryczkami chilli w maśle)
    🧀
  21. Białoruś
    Zupa kurkowa
    🥦
  22. Boliwia
    Sopa de mani (Zupa z orzeszków ziemnych z frytkami)
    🥦
  23. Bośnia i Hercegowina
    Tufahije (Gotowane jabłka z farszem z orzechów włoskich)🥦
    Tahini pistacije smoothie (Smoothie pistacjowo-sezamowe)
    🥦
    Smoothie Sarajewo 🥦
    Boczniak niby rybka z blitwą🥦
    Jabukovača (Sarajewska baklawa z jabłkami)🥦
    Pita krumpiruša (Burek z ziemniakami)🥦
  24. Botswana
    Morogo (Szpinak w sosie orzeszkowym)
    🥦
  25. Brazylia
    Bejinho de coco (Kokosanki bez pieczenia)🧀
    Açaí Na Tigela (Açaí Bowl)🥦
    Mousse de maracujá (Mus z marakui)
    🧀
  26. Brunei
    Urap (Stir-fry z kokosem)
    🥦
  27. Bułgaria
    Mish Mash🧀
    Pechena tikva s med i orehi (Pieczona dynia z miodem i orzechami)
    🧀
  28. Burkina Faso
    Bataty w sosie fistaszkowo-kokosowym
    🥦
  29. Burundi
  30. Chile
    Leche con plátano (Mleko bananowe)🥦
  31. Chiny
    Sałatka z cukinii🥦
  32. Chorwacja
    Blitva🥦
    Brodet z boczniaka🥦
    Njoki z wędzonym sosem migdałowo-tymiankowym🥦
    Paradajz kolač (Ciasto pomidorowe)
    🥦
    Ajvar Riža (Ryż z ajwarem)🥦
    Pašta Šuta (Spaghetti w sosie pomidorowym z winem)🥦
    Salata od bijelog kupusa (Surówka z białej kapusty)🥦
    Kruh, mast i paprika (Wegański smalec z fasoli na chlebie z suszoną papryką)🥦
    Krem juha od svježeg i kiselog kupusa s kobasicom (Krem ze świeżej i kiszonej kapusty)🥦Sataraš (Papryka w pomidorach)
    🥦
    Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)🥦
  33. Cypr
  34. Czad
  35. Czechy
    Smažený květák v pivním těstíčku (Kalafior w cieście piwnym)🥦
    Nakládané tofu (Marynowane tofu)
    🥦
    Pivní tofu-sýr🥦
    Nudle s mákem🥦
    Míša řezy (Ciasto czekoladowe z tofu-serkiem)🥦
    Lokše (Ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem)🥦
  36. Czarnogóra
    Spaghetti ze szparagami 🥦
    Sir u maslinovom ulju (Tofu marynowane w oliwie z rozmarynem)🥦
  37. Dania
  38. Demokratyczna Republika Konga
  39. Dominika
  40. Dominikana
    Mangú con los tres golpes (Dominikańskie śniadanko)
    🥦
  41. Dżibuti
    Placuszki bananowe
    🥦
  42. Egipt
  43. Ekwador
  44. Erytrea
  45. Estonia
  46. Eswatini
    Slaai (Sałatka z awokado i orzeszków ziemnych)🥦
  47. Etiopia
  48. Fidżi
  49. Filipiny
  50. Finlandia
    Vispipuuro (Zmiksowana kasza manna na soku owocowym)
    🥦
  51. Francja
    Salade de Chèvre Chaud🧀
    Salade niçoise (Sałatka nicejska)🧀
    Marrons bourguignon (Kasztany po burgundzku)
    🥦
    Rabarbarowa tarta Tatin🥦
    Biała fasola w cydrze🥦
  52. Gabon
  53. Gambia
  54. Ghana
  55. Grecja
    Frappe🥦
    Fasolakia🥦
    Feta w filo
    🧀
  56. Grenada
  57. Gruzja
    Pasta orzechowa🥦
    Pkhali (Kulki ze szpinaku i orzechów)🥦
    Kuczmaczi (Boczniaki z nasionami granatu)🥦
    Zupa estragonowa
    🥦
    Cukinia z pastą orzechową🥦
    Sałatka z pastą z orzechów włoskich i kolendry🥦
    Szparagi z pastą z orzechów włoskich i kolendry🥦
  58. Gujana
  59. Gwatemala
  60. Gwinea Bissau
  61. Gwinea Równikowa
  62. Gwinea
  63. Haiti
  64. Hiszpania
    Papas arrugadas (Kanaryjskie ziemniaczki)🥦
    Bocadillo de alcachofas (Bagietka z panierowanymi karczochami)
    🥦
    Szparagi w sosie migdałowym🥦
    Setas salteadas con ajo y perejil (Boczniaki smażone z czosnkiem i natką pietruszki)🥦
    Setas a la plancha (Boczniaki z natką pietruszki i czosnkiem)🥦
    Lentejas con verduras (Soczewica z warzywami)🥦
  65. Holandia
  66. Honduras
  67. Indie
    Masala Chai🥦
    Besan ladoo (Słodkie kule z mąki z ciecierzycy)🥦
    Shahi tofu-paneer🥦
    Aloo Baingan (Ziemniaki z bakłażanem)🥦
  68. Indonezja
    Usih tempeh (Tempeh w mleczku kokosowym)🥦
    Sayur lodeh (Warzywa w mleczku kokosowym)
    🥦
  69. Irak
  70. Iran
  71. Irlandia
  72. Islandia
  73. Izrael
    Pieczony kalafior🥦
    Humus jak z Tel Awiwu 🥦
  74. Jamajka
  75. Japonia
    Ogura tōsuto (Tost z dżemem z fasoli adzuki z Nagoi)🥦
  76. Jemen
    عصير المتزوجين (Eliksir miłości)
    🥦
  77. Jordania 
  78. Kambodża
  79. Kamerun
  80. Kanada
  81. Katar
  82. Kazachstan
  83. Kenia
    Chips masala (Frytki masala)
    🥦
  84. Kirgistan
  85. Kiribati
  86. Kolumbia
  87. Komory
  88. Kongo
  89. Korea Południowa
    Kimchi bokkeumbap (Ryż z kimchi)🥦
    Kimchijeon (Placuszki z kimchi)🥦
    Japchae (Szklany makaron z warzywami)🥦
  90. Korea Północna
  91. Kosowo
  92. Kostaryka
  93. Kuba
  94. Kuwejt
  95. Laos
  96. Lesotho
  97. Liban
    Manoush b Za'atar (Chlebek z za'atarem)🥦
  98. Liberia
  99. Libia
  100. Liechtenstein
  101. Litwa
    Cepelinai su morkomis (Cepeliny z marchewką)
    🥦
    Bulviniai blynai su pievagrybių įdaru (Bliny ziemniaczane faszerowane pieczarkami)🥦
    Pieczony roślinny twaróg z kminkiem, czosnkiem i papryką (Keptas varškės sūris)🥦
  102. Luksemburg
  103. Łotwa
  104. Macedonia
    Tavče gravče (Zapiekana fasola w sosie paprykowym)
    🥦
  105. Madagaskar
  106. Malawi
  107. Malediwy
  108. Malezja
  109. Mali
  110. Malta
    Imqaret (Ciasteczko daktylowe z anyżem)🥦
  111. Maroko
    Baghrir (Drożdżowe naleśniki z semoliny)🥦
  112. Mauretania
  113. Mauritius
  114. Meksyk
    Sopa soca de fideo (Spaghetti pomidorowe z kwaśną śmietaną i awokado)🧀
    Pastas con salsa de aguacate (Spaghetti z salsą z awokado)🥦
    Sopa de lima (Zupa z limonką)
    🥦
    Sikil P’ak (Majski dip z pestek dyni)🥦
  115. Mikronezja
  116. Mołdawia
  117. Monako
  118. Mongolia
  119. Mozambik
  120. Myanmar
    Słodka herbata
    🧀
  121. Namibia
  122. Nauru
  123. Nepal
  124. Niemcy
    Rosenkohl in Bier gedünstet (Brukselka w piwie)🥦
    Pieczarki z Weihnachtsmarktu🥦
    Spreewälder Hefeplinse (Drożdżowe naleśniki ze Szprewaldu)🥦
    Wegański Leberwurst🥦
  125. Niger
  126. Nigeria
  127. Nikaragua
  128. Norwegia
    Rabarbrasuppe (Zupa rabarbarowa)🥦
    Skoleboller (Szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi)🥦
  129. Nowa Zelandia
  130. Oman
  131. Pakistan
  132. Palau
  133. Panama
  134. Papua-Nowa Gwinea
  135. Paragwaj
  136. Peru
    Arroz Zambito (Korzenny ryż na mleku z wiórkami kokosowymi i pekanami)
    🧀
    Ceviche de champiñones (Ceviche z pieczarek)🥦
    Quinoa con leche (Komosa na mleku z cynamonem)🥦
  137. Polska
    Zapiekanki z pieczarkami i serem🧀
    Łazanki z młodą kapustą i kurkami🥦
    Mamina zupka z kaszą jaglaną i pieczarkami🥦
    Schabowy z selera🥦
    Wermiszel z orzechami🥦
    Bezrybna pasta makrelowa
    🥦
    Kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych🥦
    Wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi🥦
    Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami🥦
    Pierogi z jagodami🥦
    Fuczki, czyli łemkowskie placuszki z kapusty kiszonej🥦
    Racuchy z rabarbarem🥦
    Pyry jak z ogniska z wegańskim gzikiem i olejem rydzowym🥦
    Roztoczańskie łupcie (Gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym)🥦
    Szare kluski z wegańskim twarogiem, smażoną cebulką i ogórkiem kiszonym🥦
  138. Portugalia
    Bolo de alfarroba (Babeczka z karobem)🥦
  139. Portoryko
  140. Republika Południowej Afryki
  141. Republika Środkowoafrykańska
  142. Republika Zielonego Przylądka
  143. Rosja
    Morska Kapusta
    🥦
  144. Rwanda
  145. Rumunia
    Varză călită cu smântână (Duszona kapusta)
    🧀
  146. Saint Kitts i Nevis
  147. Saint Lucia
  148. Saint Vincent i Grenadyny
  149. Salwador
  150. Samoa
  151. San Marino
  152. Senegal
    Ngalakh (Jaglanka z baobabem i masłem orzechowym)🥦
  153. Serbia
    Oblande sa grizom (Wafle z grysikiem)🥦
  154. Seszele
  155. Sierra Leone
  156. Singapur
  157. Słowacja
  158. Słowenia
    Czokoleśnik, czyli owsianka z kakao i orzechami laskowymi🥦
  159. Somalia
  160. Sri Lanka
    Mullangi curry (Curry z białej rzodkwi)🥦
    Kaju maluwa (Curry z nerkowców)🥦
  161. Stany Zjednoczone
  162. Sudan
  163. Surinam
  164. Syria
    Soczewica z boćwiną i melasą z granatu🥦
    Pomidorowy ryż z soczewicą i smażoną cebulką🥦
  165. Szwajcaria
    Birchermüesli🥦
  166. Szwecja
    Ärtsoppa (Grochówka po skandynawsku)🥦
  167. Tadżykistan
  168. Tajlandia
    Som Tam (Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą)
    🥦
    Mango Sticky Rice 🥦
  169. Tajwan
  170. Tanzania
  171. Timor Wschodni
  172. Togo
  173. Tonga
  174. Trynidad i Tobago
  175. Tunezja
    Ommok houria (Pastosałatka z marchewki)
    🥦
  176. Turcja
    Katmer (Ciasto filo z pistacjami i mascarpone)🧀
    İncir Uyutması (Kremowy budyń figowy)
    🥦
    Mercimek Köftesi (Kofty z soczewicy i bulguru)🥦
    Kırmızı Mercimek Çorbası (Çorba z czerwonej soczewicy)🥦
    Simit (Turecki obwarzanek)🥦
    Tahinli kabak tatlısı (Dynia z tahini)🥦
    Erişteli Nohut Çorbası (Zupa z ciecierzycą i makaronem)🥦
    Vişneli Ekmek Tatlısı (Chleb w syropie wiśniowym)🥦
    Mücver (czyli ziołowe placuszki z cukinii)🥦
    Tahinli Piyaz (Sałatka z białej fasoli z tahini)🥦
  177. Turkmenistan
  178. Tuvalu
  179. Uganda
    Rolex (Zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą)🥦
  180. Ukraina
    Warzywne Ragu🥦
    Syrniki🥦
    Hrybna juszka (Zupa grzybowa z kaszą gryczaną)
    🥦
    Вареники з вишнями (Wareniki z wiśniami)🥦
  181. Urugwaj
  182. Uzbekistan
    Morkovcha (Marchewka po koreańsku)
    🥦
  183. Vanuatu
  184. Watykan
  185. Wenezuela
  186. Węgry
    Gombapaprikas (Pieczarkowy paprykarz)🥦
    Gulyasleves (Zupa gulaszowa)🧀
    Gesztenyepüré (Deserek z kasztanów)
    🧀
    Meggyes-mákos palacsinta (Naleśniki z makiem i wiśniami)🥦
    Grízes tészta (Makaron z grysikiem i powidłami morelowymi)🥦
    Lakatosinas (Suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym)🥦
    Paprikás krumpli (Ziemniaczany paprykarz)🥦
  187. Wielka Brytania
    Cottage pie🥦
    Apple crumble (Jabłka pod kruszonką dla leniwych)🥦
    Owsianka z whisky🥦
  188. Wietnam
  189. Włochy
    Sycylijska Caponata 🥦
    Pasta e fagiolo (Makaron z fasolą)🥦
    Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku🥦
    Frittelle di castagne con crema di ricotta (Placuszki kasztanowe z kremem z wegańskiej ricotty ze słonecznika i nerkowców)🥦
    Riso nero alla messinese (Czekoladowy ryż z Mesyny)🥦
    Spaghetti alle noci (Spaghetti z orzechami włoskimi)🥦
    Trenette al Pesto (Liguryjskie linguine z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką) 🥦
    Gnocchi olio e salvia (Gnocchi z oliwą i szałwią)🥦
    Vellutata di lenticchie (Krem z soczewicy) 🥦
    Pasta alla Norma (Sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem)🥦
    Penne all'arrabbiata🥦
    Aglio, olio e peperoncino🥦
    Pasta e fagioli alla trevisana (Makaron z fasolą z Treviso)🥦
  190. Wybrzeże Kości Słoniowej
  191. Wyspy Marshalla
  192. Wyspy Salomona
  193. Wyspy Świętego Tomasza i Książęce
  194. Zambia
  195. Zimbabwe
  196. Zjednoczone Emiraty Arabskie
    Muhalla (Naleśniki daktylowe)
    🥦
  197. Bezpaństwowe
    Pilaw sezonowy🥦
    Daktyle faszerowane ricottą i pistacjami🧀
    Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi🧀
    Bułacz cynamonowy z borówkami🧀
    Jesienna owsianka z katarzynkami i śliwkami🥦
    Linguine z brukselką i dynią🥦
    Bezglutenowe i wegańskie brownie z czarnej fasoli z sosem malinowym🥦
    Grzybowe pęczotto z kremem gryczanym🥦
    Niewłoskie komfortujące wegańskie spaghetti bolognese🥦
    Jesienna owsianka z makiem i cynamonowymi węgierkami🥦

Komentarze